M-am gandit ca acest articol este util daca doriti sa calatoriti cu patrupedul mult iubit.Va voi prezenta cum m-am pregatit eu de drum, cum nu l-am pregatit pe Diesel, dar si informatii utile pe care le-am aflat, dar nu le-am folosit.

Cel mai important este pasaportul necesar calatoriilor in afara tarii. Pasaportul este eliberat pe loc, spre deosebire de cel uman, costa aproximativ 50 ron si se poate procura de la cabinetul veterinar. Pentru eliberare este necesar un consult general, microciparea animalutului (in cazul in care nu este deja), vaccinarea impotriva rabiei (sau vaccinul anual valabil), deparazitarea interna si externa, ambele facute cu 24h inainte de plecare.

Pentru a nu avea surprize la granita, verificati ca toate rubricile sa fie completate:

  1. Detalii referitoare la proprietar
  2. Descrierea animalului
  3. Marcarea animalului (pagina trebuie plastifiata)
  4. Eliberarea pasaportului (date despre medicul veterinar + 2 parafe)
  5. Vaccinarea impotriva rabiei (plastifiata)
  6. Tratamentul antiechinococcus (deparazitarea interna)
  7. Alte tratamente antiparazitare (deparazitarea externa)
  8. Alte vaccinari
  9. Examen clinic (cu 2 parafe)
  10. Legalizare (cu 2 parafe)

Este foarte important sa verificati daca tara in care veti calatori este pe lista tarilor in care rabia a fost eradicata sau controlata. Daca se afla pe lista tarilor cu risc mare de rabie , carantina poate fi obligatorie.

Daca nu sunteti proprietarul animalului, veti avea nevoie de o procura de la notar.

Microciparea

Aflam de la veterniar, la prima vizita cu animalutul nostru , conform legii Legea 258/2013, Ordinul ANSVA, ca este obligatorie microciparea lui. Asa ca facem acest lucru, oferim toate datele de contact in cazul in care il pierdem, dar nimeni nu ne spune un lucru foarte important:

Baza de date RECS nu poate fi accesata in afara granitelor Romaniei.

Daca plecati la drum cu prietenul vostru necuvantator si il pierdeti prin alte tari, chiar daca il gaseste cineva dornic sa il returneze, ii va fi imposibil pentru ca numarul microcipului va aparea neinregistrat. Sfatul meu, inainte de a parasi tara,este sa inregistrati codul microcipului la o baza de date internationala. Astfel puteti calatori linistiti oriunde in lume.

Pentru a afla unde puteti face acest lucrul, rugati medicul veterniar sa va sugereze o baza de date internationala.

Animaldata” este o baza de date internationala. Cand selectati “Animal register” alegeti “Registering without selecting a service station” si selectati “Romania”.

Dupa inregistrare, veti primi un medalion pentru zgarda, cu un cod scurt. Oricine va gasi cainele, va suna la serviciul de urgenta si va spune acel cod, care imediat va oferi datele dumneavoastra. Astfel vizita la veterinar pentru scanarea microcipului nu mai este necesara si il veti putea recupera rapid.

Calatoria cu avionul

Nu sunt adepta zborului cu avionul cu Diesel, dar daca alegeti aceasta varianta trebuie sa stiti ca, in afara de actele bine puse la punct, aveti nevoie si de o cusca in comformitate cu standardele cerute de compania de zbor. In functie de dimensiunile custii se va face si pretul biletului dezbor. Unele companii accepta animalele de talie mica in cabina cu pasagerul, intr-o geanta de transport  acreditata, asezata sub scaun. Animalele de talie medie sau mare calatoresc in regim cargo.

In cazul in care va ganditi la tranchilizarea animalutului, multi veterinari nu recomanda acest lucru, fiind periculos pentru organism, iar multe companii aeriene nu accepta transportul animalelor tranchilizate.

Cautati si printati politica companiei de zbor pentru a nu avea surprize in aeroport.

Calatoria cu masina

Va recomand sa va dotati cu o patura speciala pentru transportul animalelor, impermeabila si cu fixare, un ham si o lesa de siguranta. In timpul mersului centura trebuie prinsa de ham, nu de zgarda. Consultati veterinarul pentru eventuale pastilute impotriva raului de masina, chiar daca stiti ca nu este sensibil. La drum lung, miscarea si stresul pot dovedi contrariul. Este recoamndat sa faceti pauze la intrevale de minim 2 ore si sa aveti grija ca animalutul sa fie hidratat suficient.

 

Calatoria cu trenul/vaporul

Pentru a calatori cu trenul sau cu vaporul, lesa si botnita sunt obligatorii. Majoritatea companiilor de transport percep taxe pentru animalele de talie medie si mare, unele si pentrucele de talie mica. Biletul poate fi de o suma fixa sau jumatate din pretul unui bilet de calatorie intreg la clasa a IIa.

Calatoria cu autocarul/autobuzul/microbuzul

Puteti avea surpriza sa nu accepte transportul animalelor, sau sa aveti nevoie de o cusca de trasport pentru cala. Cu cat animalul este mai mare, cu atat devine mai problematic

Transportul cu bicicleta/pe jos

Foarte importanta pentru acest tip de calatorie este protectia labutelor. Trebuie tinut cont de conditiile meteo. De asemenea , daca aveti posibilitatea, incepeti exercitii pentru antrenarea muschilor si rezistentei pana plecati in calatorie.

Cazarea

De multe ori, cea mai stresanta parte a planificarii unei calatorii este gasirea unei cazari ce accepta animalele de companie. Verificati inainte de rezervare, daca accepta si rasa cainelui dumneavoastra. Eu am avut surpriza sa ajung la un hotel ce accepta animale si sa nu ma primeasca fiindca este caine de talie mare. Dupa o situatie penibila, cautari pe Wikipedia, i-am aratat doamne ca rasa Husky e de talie medie si am putut sa ma cazez. Puteti gasi foarte usor cazare pe booking.com sau airbnb.com , doar bifand optiunea de pet-friendly.

Mancare

Daca plecati pentru mai mult timp si nu doriti sa luati mancarea de acasa, verificati furnizorii din vecinatatea destinatiei . Nu uitati sa aveti mereu suficienta apa pentru animalut, mai ales daca nu stiti unde veti gasi urmatoarea sursa de apa.

Pericolele naturii

Principalul pericol intalnit este dat de parazitii externi: purici, capuse, viermi din apa, tantari etc. Interesati-va de riscul intalnit in tara in care calatoriti. Spre exemplu, in Spania si Portugalia exista riscul infectarii cu Leishmanioza. O boala transmisa de un anumit tip de tantari, atat la oameni cat si la animale. Din pacate, pentru animal boala nu are tratament si poate fi letala. Deparazitarea externa aplicata in Romania nu apara in acest caz. Este necesara o substanta cu un spectru mult mai larg. Cel mai bine este sa folositi ce folosesc si locuitorii zonei.